Hivos is overtuigd van de kracht van creativiteit bij het zoeken naar slimme oplossingen voor maatschappelijke kwesties. Zo kwam de Keniaanse ingenieur Roy Ombatti op het idee om 3D geprinte schoenen-op-maat te maken voor mensen met ernstig misvormde voeten.
Roy Ombatti is een van de zes jonge, veelzijdige ontwerpers en kunstenaars uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika die sinds maart dit jaar meedoen aan het pilotproject Age of Wonderland. Binnen dit initiatief van Hivos en Baltan Laboratories wisselen zij ideeën en kennis uit over sociale innovatie. Het project vindt plaats in Eindhoven, onlangs door het Amerikaanse zakenblad Forbes uitgeroepen tot de ‘meest innovatieve stad ter wereld’; alleen al bij de High Tech Campus Eindhoven zijn 10.000 wetenschappers, uitvinders en ondernemers actief. Van midden september tot eind oktober treffen de kunstenaars uit het Hivos netwerk elkaar opnieuw – in het iconische Natlab. Hier deed Philips in het verleden wereldberoemde uitvindingen.
Baltan Laboratories
Nu is het gerenoveerde Natlab een plek waar makers, denkers en creatieve talenten uit allerlei disciplines vrij kunnen experimenteren met nieuwe technologieën. Baltan Laboratories brengt deze lokale gemeenschap samen met de Age of Wonderland-kunstenaars. Net als Baltan Laboratories hecht Hivos veel belang aan creativiteit als drijfveer voor sociale innovatie. In Eindhoven zal worden gewerkt aan vernieuwende projecten en ideeën die echt het verschil kunnen maken in de maatschappij.
Een voorbeeld: de Indonesische ontwerper Seterhen ‘Saska’ Akbar nodigt kunstenaars, ingenieurs, architecten, wetenschappers en psychologen uit om mee te denken over alternatieve oplossingen voor het openbaar vervoer in Bandung. Door de slechte service van het busbedrijf Angkot pakten ontevreden busreizigers steeds vaker de eigen auto en motorfiets. Dit leidde tot meer luchtvervuiling maar trof ook de buschauffeurs (en hun gezinnen). Zij verdienden al niet genoeg om rond te komen, en kregen nu nog minder loon. Hierdoor werd hun service nog slechter. Saska zoekt naar manieren om deze vicieuze cirkel te doorbreken, en een duurzaam transportsysteem voor en door de burgers op te zetten. “Ik verwacht in Eindhoven veel te leren van de wederzijdse ideeën- en kennisuitwisseling”, zegt hij. “Transport is een globale kwestie, maar de lokale omstandigheden zijn overal anders. Daarom zullen er altijd unieke oplossingen voor uniek situaties zijn. Dit is mijn kans om feedback te vragen, het Nederlandse systeem en de situatie in Bandung met elkaar te vergelijken, en steun te krijgen voor ons Angkot-project.”
Happy Feet
Een ander project dat tijdens Age of Wonderland verder wordt ontwikkeld, is ‘Happy Feet’ van de Keniaan Ombatti. Hij wil schoenen ontwerpen voor mensen die als gevolg van een zandvlieginfectie misvormde of deels geamputeerde voeten hebben. “Zij kunnen heel moeilijk lopen, en vaak niet meer naar hun werk of naar school gaan.” Sinds anderhalf jaar experimenteert Ombatti met een 3D printer en diverse materialen om perfect passende schoenen voor deze mensen te maken. “De prototypes die ik nu fabriceer, zijn nog te stug en mijn huidige 3D printer heeft zijn beperkingen. In Eindhoven hoop ik samen met andere kunstenaars, onderzoekers en wetenschappers dichterbij een technische oplossing te komen. Zo gaan we een mogelijk nieuw materiaal testen om de schoenen mee te maken: HDPE, dat zit in plastic flessen die overal op straat liggen. We moeten doorgaan om de levensomstandigheden van mensen te verbeteren. Daarvoor wil ik mijn kennis als ingenieur gebruiken!”
Dit artikel verscheen in Hivos magazine (september 2014).
© Hivos