Mijn naam is Selma Kers, aangenaam.
Graag zie ik mijzelf als een breed geïnteresseerde, empathische wereldburger. Die de mazzel heeft om in een democratisch kikkerlandje te leven – en bijna alle grenzen kan oversteken.
Opgegroeid in Oisterwijk (‘parel van Brabant’) zat de liefde voor taal er al vroeg in: vele schriften raakten vol met fantasieverhalen en ik verslond boeken als een koekiemonster. Ook de natuur had mijn bovenmatige interesse; op onze garagezolder – naast het ruigere Oorlogsmuseum van mijn broer – mochten familie, buren en vriendjes mijn Vogelmuseum bezoeken.
Na de middelbare school was ik nieuwsgierig naar de hele wereld. Een opleiding aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg volgde. De periode 1990-1994 was een dynamische studententijd met stages bij het regionale Brabants Dagblad (voorheen het Nieuwsblad) en Avenue, maandblad van de Geïllustreerde Pers te Amsterdam. Ik volgde inspirerende keuzevakken over fotografie (hup, de doka in), documentaires, en film- en cultuurgeschiedenis.
Vanuit een behoefte aan verdieping besloot ik nóg een studie te volgen. Het werd Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een nieuwe stad, een nieuwe uitdaging. Tijdens de studie stortte ik me op diverse nevenactiviteiten, zoals de eindredactie van het door studenten gemaakte kunst- en cultuurtijdschrift EXPOSITIE en het mee organiseren van een studiereis naar Italië. Ook schreef ik freelance bijdragen voor R’UIT magazine (maandblad van VVV Rotterdam) en het tijdschrift Efficiënt – energie- en milieubeleid in de praktijk.
Vervolgens wilde ik mijn opgedane kennis en vaardigheden graag in de ‘echte’ wereld toepassen. Een rijkstraineeship bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen leek die kans te bieden. De bureaucratische praktijk van zo’n grote organisatie botste al snel met mijn verwachtingen. Gelukkig mocht ik overstappen naar het onafhankelijke ‘wettelijk adviesorgaan van de regering en beide Kamers als het om cultuurbeleid gaat’: de Raad voor Cultuur in Den Haag. Hier viel ik middenin de voorbereidingen van het vierjaarlijkse Cultuurnota-advies over de periode 2001-2004. Een intensieve en afwisselende tijd brak aan. Ik kreeg de ruimte om me eerst als trainee en later als stafmedewerker/secretaris in te zetten op het terrein van de podiumkunsten en archieven.
En toen? Na vier jaar onderdompeling in het gesubsidieerde kunst- en cultuurbeleid had ik behoefte aan horizonverruiming. Ik wilde achter dat beeldscherm vandaan, de wijde wereld in. Mijn reislust was niet te stuiten. Ik bezocht verschillende landen in Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Leerde Spaans om te kunnen praten met de latino’s die ik ontmoette in Argentinië, Bolivia, Chili, Costa Rica, Paraguay, Peru en Uruguay. Gaandeweg groeide mijn interesse in niet-westerse culturen en onderwerpen als biodiversiteit, duurzaam ondernemen en natuurbescherming. Om die reden volgde ik enkele keuzevakken over ontwikkelingssamenwerking en milieuvraagstukken bij de Universiteit Leiden.
Sinds mijn verhuizing in 2005 van Rotterdam naar Den Haag ben ik freelance tekstschrijver. Zo probeer ik mijn liefde voor taal en een veelheid aan interessegebieden te combineren. Waarbij idealiter maatschappelijk relevante organisaties baat hebben bij mijn projectmatige inzet, betrokkenheid en oog voor detail.
Inmiddels schreef ik voor diverse opdrachtgevers (vooral in de non-profitsector) advertorials in Metro en onzeWereld, artikelen, interviews en korte berichten in donateursmagazines, en nieuwsbrieven over ontwikkelingsprojecten. Ook verrichtte ik eindredactie voor magazines en speciale uitgaven. Daarnaast publiceerde ik nieuwsberichten op de website De Kracht van Cultuur. Ook schreef ik reisreportages over Costa Rica, voormalig hippieparadijs Goa, het redden van een stuk oerbos in Sri Lanka, en culturele broedplaatsen in Bolivia. Trots ben ik op mijn interview met een bijzondere Tamil-filmmaker uit Sri Lanka. Voor Uitgeverij Informatie Verre Reizen was ik samensteller en redacteur van de landenuitgaven TE GAST IN Peru & Bolivia (2010) en TE GAST IN Argentinië & Chili (2012). En driemaal organiseerde ik een openbare kunstroute in het Haagse stadsdeel Loosduinen, met de bijbehorende publiciteit.
De rode draad: ik hou van inspirerend voedsel voor de geest, maar ook van praktisch aanpakken en regelen. Liefst schrijf (en leer) ik over kunst en cultuur, geschiedenis, reizen, natuur en duurzaamheid. Ook werk ik subsidieadviezen uit voor de culturele sector. Tevens ben ik inzetbaar voor (eind)redactie van teksten.
Zoek je voor een leuke zzp-klus een gedreven en nauwgezet freelancer?