Op 30 april gingen zo’n 22 miljoen Irakezen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Een kwart van de 328 zetels is gereserveerd voor vrouwen. Vrouwen, die Hivos en de Iraakse organisatie Al-Amal trainen en ondersteunen in hun campagne en politieke werk.
In het Iraakse parlement zullen ten minste 82 vrouwelijke politici gaan meepraten over de toestand in het land, dankzij het ingestelde quotum van 25 procent vrouwen. Om hen voor te bereiden op deze taak, geven Hivos en de Iraakse organisatie Al-Amal een langdurig ondersteunings- en trainingsprogramma voor vrouwelijke kandidaat-parlementariërs. Afgelopen voorjaar was Anne Graumans betrokken bij het opleiden van de lokale trainers in Irak, die op hun beurt de vrouwelijke parlementskandidaten trainen. “Als trainer voor de Foundation Max van der Stoel had ik al veel in het Midden-Oosten, Kaukasus en Oost-Europa getraind”, legt zij uit. Deze stichting steunt de opbouw van politieke partijen, door middel van trainingen, op verzoek van haar buitenlandse partners.
Kiezers en de media
“De lokale trainers zijn mannen en vrouwen uit heel Irak, met zeer diverse achtergronden”, zegt Graumans. “Sommigen hebben in het buitenland gestudeerd. Enkelen waren duidelijk al meer ervaren in trainen en campagnevoeren.” De vrouwen uit Koerdistan bijvoorbeeld, het noorden van Irak dat sinds 2003 autonoom is en al langer democratische verkiezingen kent. Nadat de lokale trainers in januari waren opgeleid, gaven zij een ‘basistraining campagnevoeren’ aan 816 van de 2600 vrouwelijke parlementskandidaten. Deze vrouwen waren afkomstig uit alle kiesprovincies in Irak. Half maart volgden 246 van hen ook nog de vervolgtraining ‘Women Power in Politics’. Zij kregen onder meer theorie- en praktijktraining in de communicatie met kiezers en de media.
Breekijzer
Wat verwacht Graumans van het nieuwe vrouwelijke politieke talent in Irak? “De kandidaatsparlementsleden zijn sterke, hardwerkende vrouwen die opvallend goed kunnen presenteren. Ze delen de teleurstelling over hoe het nu gaat in Irak, en willen investeren in een betere toekomst voor hun land.” Ter nuancering: “Niet alle gekozen vrouwen zullen in het Iraakse parlement gaan strijden voor vrouwenrechten. Maar hun stem zal in ieder geval worden gehoord, dankzij het quotum van 25 procent vrouwen. Ik zie dit quotum als breekijzer. Een deel van de nieuwe parlementariërs zal wél gaan werken aan sociale verandering en aan meer gelijkheid tussen man en vrouw.” Zo is een duurzame verbetering van de positie van vrouwen mogelijk.
Ook nu al levert het trainingsprogramma van Hivos en Al-Amal concrete resultaten op: “De deelnemende vrouwen hebben meer zelfvertrouwen gekregen, en werken voortaan sneller samen. Tijdens de training in de Zuid-Iraakse stad Basra maakten de deelnemers bijvoorbeeld meteen Facebookgroepen aan, om de contacten te verstevigen en ervaringen te blijven uitwisselen. Het ontstaan van nieuwe vrouwennetwerken is zo belangrijk voor vrouwen, om goed in een door mannen gedomineerde politieke cultuur te kunnen functioneren.”
Dit artikel verscheen in Hivos magazine (juni 2014).
© Hivos