Buena Vista Social Club, Ali Farka Toure, Fairuz, Cesária Évora – sterren in de wereldmuziek die bij een groot publiek bekend zijn. Voor TROPEN magazine interview ik een aanstormend nieuw talent. De Skype-verbinding is slecht, op de achtergrond scheuren brommers en kakelen kippen, maar de boodschap is duidelijk: Joan Soriano is klaar om de wereld te veroveren met zijn romantische, sensuele en dansbare bachata-muziek uit de Dominicaanse Republiek.
Op zijn elfde bouwde Joan Soriano zijn eerste gitaar van een leeg blik bakolie, een stuk hout en vislijn.
Binnen het arme boerengezin waarin hij opgroeide, in het Dominicaanse dorpje La Luisa, was geen geld voor muziekles, dus op zijn dertiende liet Joan het platteland achter zich om naar Villa Mella te liften. Deze rauwe buitenwijk van de hoofdstad Santo Domingo is de bakermat van de bachata, typische Dominicaanse volksmuziek over liefde en weemoed, met invloeden uit Afrika, Europa, Latijns-Amerika en de Cariben. Joan belandde al snel in de lokale muziekscene, waar hij speelde met vele beroemde bachata-artiesten.
Euforisch
Joan Soriano voegt aan de populaire bachata uit de jaren zestig nieuwe elementen toe, zoals de palo en gaga (percussiestijlen met Afrikaanse wortels). Met zijn eigenzinnige steel guitarspel en vloeiende zang is hij echt een ‘bachata-muzikant van nu’, zoals hij het zelf verwoordt. Joan’s mix van traditionele en hedendaagse bachata wekte de interesse van de Amerikaanse producer Benjamin de Menil van iASO Records. “Benjamin vloog speciaal voor mij naar Villa Mella en heeft mijn hele familie ontmoet in La Luisa”, vertelt Joan. “In 2007 nodigde hij me uit om naar Nueva Yorka te komen. Man, ik keek mijn ogen uit in de Big Apple. Ik nam daar een cd op met twee legendarische bachata-grootheden: Edilio Pareres en El Chivo sin Ley, de losbandige geit. Ik miste mijn familie heel erg, maar het was een buitenkans om met deze twee muzikanten door de VS te toeren.”
Bij het openingsconcert in Chicago begeleidde Soriano eerst netjes de hits van Pareres en El Chivo sin Ley, waarna hij als zanger-gitarist de ruimte kreeg om zijn eigen liedjes te spelen. Het publiek ging uit z’n dak. Een euforisch moment dat te zien is in de ontroerende documentaire ‘El Duque de la Bachata’ uit 2009. In deze film portretteert Adam Taub de bevlogen Soriano en zijn zeer muzikale familie op het Dominicaanse platteland. Vader Cando, moeder Juana, zijn veertien broers en zussen, zijn vrouw Alexandra en zijn zoontje Jordy – allemaal hopen ze vurig dat Joan zijn grootste droom zal waarmaken: een megahit scoren en internationaal doorbreken. Liefst samen met zijn broers en zussen, met wie hij als kind al een familieband vormde.
Beter leven
Joan: “In 2010 en 2011 regelde Benjamin de Menil mijn eerste optredens in Europa, en in mei en juni van dit jaar kom ik hier weer naartoe, samen met mijn zus Griselda en mijn broer Fernando. Zij spelen mee op mijn nieuwste album La Familia Soriano.” Met nog een broer en een zus en enkele gastmuzikanten nam Joan alle liedjes achter elkaar live op in de studio, deels in Santo Domingo en deels in New York. National Geographic World Music riep de cd uit tot een van de twaalf beste nieuwe wereldmuziek-albums van 2012. Binnenkort geeft Joan Soriano concerten in Warschau, Keulen, Leuven, Parijs, Oslo en Malmö. Op 9 juni staat hij in het Tropentheater Amsterdam, en daarna op het International Afro Latin Festival in Vilnius, Litouwen. Heeft el Duque de la Bachata nog iets te wensen over? Lachend: “Ik wil graag nóg succesvoller worden en zo mijn héle familie een beter leven kunnen bieden.”
Meer informatie > Joan Soriano
Het artikel ‘Muziek voor de ziel’ verscheen in TROPEN – magazine van het Tropenmuseum en Tropentheater (lente 2012).