Het is politiek onrustig in Bolivia. Protesten tegen de regering-Morales zijn steeds agressiever. Vanuit Cochabamba vertelt projectmedewerker Kirsten Oosterbroek hoe de politieke spanningen het werk van Terre des Hommes en haar Boliviaanse projectpartners beïnvloeden.
“Bolivia kent al jarenlang demonstraties en opstanden, maar deze worden steeds gewelddadiger. De situatie is onvoorspelbaar, je weet niet wat er morgen gaat gebeuren. In feite werken we dus in een semi-conflictgebied”, zegt Kirsten Oosterbroek. Sinds februari is ze projectmedewerker monitoring en evaluatie op het regiokantoor van Terre des Hommes in de Boliviaanse stad Cochabamba. “Het dagelijkse leven hier is rustig, ik kan gewoon veilig naar mijn werk en boodschappen doen. Maar tijdens de onlusten in september kon ik bijvoorbeeld niet naar Santa Cruz afreizen omdat het vliegveld daar twee weken was afgesloten.”
In de provincie Santa Cruz begon de recente golf van geweld tegen de regering van Evo Morales. “Hij is de eerste indiaanse president uit de Boliviaanse geschiedenis”, legt Oosterbroek uit, “en geeft de meerderheid van de arme inheemse bevolking eindelijk een stem. Morales streeft sinds zijn aantreden in januari 2006 naar een herverdeling van rijkdommen als de landbouwgrond, en van de inkomsten uit de Boliviaanse gas- en oliewinning. De rijke (blanke) inwoners van de welvarende, oostelijke provincies Santa Cruz, Pando, Tarija, Beni en Chuquisaca willen hun rijkdommen echter niet delen met de armere provincies in het bergachtige westen.”
“Bij de strijd tussen voor- en tegenstanders van president Morales speelt ook het verschil tussen stad en platteland een grote rol. Vier op de vijf stedelingen zijn tégen Morales, terwijl hij zeer populair is onder de campesinos, de arme inheemse plattelandsbevolking”, aldus Oosterbroek. Begin september verhevigde het politieke geweld in Santa Cruz: overheidsgebouwen werd geplunderd en in brand gestoken door ‘anti-Evo demonstranten’, waarna hun agressie zich ook richtte op iedereen die verdacht werd van sympathie voor Morales. Deze rellen breidden zich uit naar de overige rijke provincies.
“In Tarija vangt onze partnerorganisatie Mujeres en Acción zwangere tieners en tienermoeders op. Haar kantoor zit middenin de stad. Om bedreiging en plundering te voorkomen, is enige tijd ‘met de deuren dicht’ gewerkt, zo low profile mogelijk. Onze partnerorganisatie Cesatch in Chuquisaca werkt bijna altijd op het platteland en heeft in de stad Sucre een klein, onopvallend kantoor. Zij heeft geen problemen gehad”, weet Oosterbroek. “Aangezien bijna allle hulpprojecten zijn gericht op de inheemse bevolking, móeten we nu een duidelijk standpunt innemen: Terre des Hommes steunt het democratisch proces in Bolivia en wil bijdragen aan de vrede van het land.”
Dit artikeltje verscheen in Terre Magazine 4 (december 2008).